El Cercle Català

una organització sense ànim de lucre fundada el 1918

CERCLE CATALAN MEMBRE

Els fundadors van ser, entre altres, obrers catalans de les fàbriques marselleses, que varen venir a treballar a Marsella per suplir la manca de mà d’obra nacional deguda a les pèrdues de la guerra i també voluntaris catalans mobilitzats que havien vingut a combatre al costat de les forces franceses, alguns dels quals van decidir quedar-se a Marsella.

El segon període d’expansió cal situar-lo a partir de 1939, amb l’arribada massiva des combatents republicans i les seves famílies que fugien del franquisme.

El 1966, les activitats del Cercle Català, sota petició de les autoritats franquistes, van ser prohibides pel Ministère de l’Intérieur del govern francès. En aquell moment, el President era Raphael Oslé, que havia participat a la Resistència i el Secretari era Antoine Aguilà, que havia estat presoner dels alemanys i deportat a Dachau el 1940. Altres membre de la Junta Directiva del Cercle van tenir restringida la circulació únicament a la vila de Marsella. La seva documentació era vàlida únicament en aquesta ciutat. Amb l’ajuda dels nostres amics occitano-provençals, es va crear l’associació Les amis de la Culture Catalane, gràcies a la qual van poder continuar les activitats.

 

A finals del 1980, sota Giscard D’Estain, Les amis de la Culture Catalane van ser dissolts, amb l’excusa que era una organització francesa dirigida per estrangers. Com la democràcia s’estava recuperant a Espanya, vam afrontar aquesta prohibició i vam crear l’actual Cercle Català, conegut com “de Marsella”.

El Centre Català de l’Havana (Cuba), fundat el 1960, és el més antic del món. El de Marsella és el segon, i el degà d’Europa. Fou creat el 1918 i va celebrar els seus 100 anys el 2018. 

Per l’ocasió, vàrem convidar escriptors per fer-los conèixer à la regió. Hem organitzat conferències, rebut grups de folklore, teatre o música catalans. Hem participat també a la Journée (Diada) de l’Europa, a la Festa del Llibre de La Canebière, al Festival de les Associacions del Palais Longchamp, salons… etc.

Ens han sol·licitat per representar la llengua i cultura catalanes en festes i trobades diverses: el Forum de les Llengües del Mòn (l’1 d’octubre del 2017, organitzat per l’associació Bouléguez), la setmana Autour de la Musique (al voltant de la música) organitzada per la Maison des Associations (Casal d’associacions), el Festival dels Països Llatins (trobada de dones i homes que tenen en comú una cultura inicial romànica).

Quan el nostre difunt president, Frances Panyella estava en activitat, el Cercle va participar als Salons METIERAMA, organitzar per la Chambre de Commerce i dedicat als Lycées (Instituts) Professionals. Això ens va permetre de realitzar intercanvis entre instituts de la Provença i de Catalunya.

Podriem dir, modestament, que, sense títols ni retribucions, el nostre Cercle és l’Ambaixada de Catalunya a la Provença.

 

Actualment no tenim els mitjans humans per aquest tipus de representació, però amb l’arribada de vàries famílies franco-catalanes, hem recomençat les nostres activitats i n’hem creat de noves, adreçades a totes les edats. I es per això que fem una crida a tots els catalans i simpatitzants que viuen a la Provença, per tal de tornar a posar el Cercle Català allà on es mereix. No dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres per participar!